Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Η πανούκλα

«Δεν μπορώ να εξαπλωθώ…» είπε η πανούκλα στον γιατρό.
«Φοβάμαι…»
Ο γιατρός της έριξε μια ερωτηματική ματιά. Ύστερα –όπως όλοι υπολογίζουν- τη ρώτησε γιατί.
«Φοβάμαι να εξαπλωθώ γιατί… ούσα ο εαυτός μου κανείς δεν θα με αγαπήσει. Όχι μόνο δεν θα με αγαπήσουν, αλλά ακόμα χειρότερα, θα με μισούν. Θα με μισούν θανάσιμα, όπως κάνουν με οτιδήποτε βαφτίζουν άσχημο (ή άσημο όταν ξεχνούν να βάλουνε το χι). Με ό,τι οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφιλιωθούν, το βάφουνε μαύρο και το πετάνε στα τρίσβαθα σκοτάδια της ψυχής τους. Δεν υπάρχει τέτοιο σκοτάδι πουθενά αλλού στο Σύμπαν. Κι αυτό γιατί η ψυχή είναι μη-τόπος, κατάλαβες; και ο πάτος της δεν φανερώνεται ποτέ. Μπορεί και να μην έχει πάτο. Οπότε, λέω να μην εξαπλωθώ».
«Μα τότε δεν θα είσαι εσύ» αποκρίθηκε ο γιατρός.
Η πανούκλα σώπασε. Ήδη το ένιωθε, άρα και το ήξερε: δεν ήταν αυτή.
«Προτιμάς την ανυπαρξία απ’ το να σε μισούν;»
Την περίμενε αυτή την ερώτηση η πανούκλα –ασχέτως αν δεν την είχε ντύσει με λέξεις στο κεφάλι της, όπως εύστοχα έκανε ο γιατρός. Όπως, βέβαια, περίμενε και την έλλειψη απάντησης εκ μέρους της. Και ο γιατρός δεν έμοιασε να εκπλήσσεται που η πανούκλα δεν μπόρεσε στο υπόλοιπο της συνεδρίας να βρει διέξοδο. Στη λήξη της ώρας, τον ευχαρίστησε –και πραγματικά το εννοούσε- μα, με σκυφτό κεφάλι και βήμα διακριτικό, γλίστρησε έξω απ’ το γραφείο.
Ο γιατρός έμαθε πολλά από την πανούκλα. Κάθε συνεδρία –εφτά μπόρεσαν να ολοκληρώσουν- ήταν μια αποκάλυψη γι’ αυτόν και τον αβέβαιο, τελικά, κόσμο του. Δεν μπόρεσε όμως όλα αυτά να τα διαχειριστεί κι ένα πρωί μπήκε στο αυτοκίνητό του, κατέβηκε στο λιμάνι –σκέφτηκε προς ώρας να μπει στο πρώτο πλοίο που θα μπάρκαρε, αλλά ούτε που τελείωσε τη σκέψη- πάτησε το γκάζι τέρμα, του ‘φυγε λίγο το τιμόνι δεξιά αριστερά και πήγε να αναμετρήσει τον πάτο της ψυχής του με την άβυσσο. Κανείς δεν ξέρει ποιος νίκησε.
Η πανούκλα χάθηκε απ’ το προσκήνιο για πολύ καιρό. Όλα αυτά τα χρόνια, στενάχωρη και μελαγχολική, πάλευε με ανθρώπινα επίθετα: άσχημη, κακή, μιαρή, μεταδοτική, θανατηφόρα, νοσηρή. Σε μισούμε, πανούκλα! Όλα αυτά τα χρόνια δεν άγγιξε κανέναν. Έχανε σιγά σιγά τον εαυτό της, αυτό που ήξερε να είναι. Αυτό που ήθελε, έπαψε να είναι. Και άφηνε απλά τις μέρες να περνάνε και τις νύχτες, έδιωχνε τους χειμώνες στην ανακύκλωση του χρόνου, την άνοιξη κοιμόταν αδιάκοπα χωρίς σηκωμό, μισάνοιγε τα μάτια και ήταν καλοκαίρι κι εκείνη πάλευε με το ίδιο της το είναι την ύπαρξή της, τον πόθο, τον πόθο να αγγίξει, να μπει σε κάποιο σώμα.
Μέχρι που κάποια μέρα, δεν άντεξε… Ήταν φθινόπωρο. Ξεσκισμένη από την καλοκαιρινή της μάχη με αυτό που μέσα της ήταν και ταυτόχρονα, όπως γίνεται σε τέτοιους τσακωμούς, φουντωμένη και πλήρης δυνάμεων, αυτή η εξωφρενική φιγούρα βγήκε από μέσα της. Και πιο γρήγορα από ποτέ, ταχύτατη σαν πτώση φεγγαριού πίσω από βουνό τον Αύγουστο, ξεχύθηκε στον κόσμο προσφέροντας τον πιο ηδονικό της εαυτό. Ερωτεύτηκε, αγκάλιασε, ασέλγησε, τρίφτηκε, πόθησε, χειμαρρωδώς αγάπησε όλη την ανθρωπότητα. Έψαξε και τον γιατρό, που πολύ είχε συμπαθήσει, αλλά τα ίχνη του είχαν χαθεί. Κάποιοι είχαν πει ότι τις νύχτες κάτι κολυμπούσε με έναν φωσφορίζοντα φακό στ’ ανοιχτά του λιμανιού.

Για τους ανθρώπους, τα πράγματα δεν συνέβησαν έτσι ακριβώς. Και πάλι η απουσία του γιατρού ήταν αισθητή σε αυτό το ξεκαθάρισμα. Μετά από έναν αιώνα σιωπής, εκατό χρόνια προετοιμασίας, η πανούκλα πήρε την εκδίκησή της. Γέμισε μίσος για τους ανθρώπους, για όλα τα ζωντανά –ξαφνικά οι άνθρωποι είπανε πως αγαπούν τα ζώα- ζήλεια και φθόνος την κατέκλυσαν για κάθε τι υγειές. Στην καρδιά της έτρεφε τα πιο απεχθή αισθήματα. Όμως περίμενε. Με νύχια και με δόντια σφιγγόταν και κρατιόταν, για να μην αποτύχει η επίθεσή της. Σχεδίαζε το μεγαλύτερο κακό που είχε δει ποτέ ανθρώπου μάτι. Πόση ασχήμια έκρυβε μέσα της, τέλος πάντων; αναρωτιούνταν τα αθώα ανθρωπάκια. Περίμενε όμως υπομονετικά –την βοήθησε και ο διαλογισμός σε αυτό και η ατσαλένια της καρδιά- και όταν όλο της το σώμα φούσκωσε κακία και θυμό, βγήκε έξω και σάρωσε οτιδήποτε ζωντανό στο πέρασμά της. Τίποτα δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί σ’ αυτή τη βία. Λίγη συμπόνια ένιωσε μονάχα, λένε, κάποια στιγμή για έναν γιατρό που την κούραρε, αλλά αυτός ευτυχώς είχε ήδη πεθάνει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου